top of page

Materialen

De materialen die ik meeneem zijn basis: schetspapier (courant),  diverse blokken papier, potloden, markers, houtskool, diverse soorten krijt, gummen, tekenklemmen. De middelen zijn dan wel basis, je hebt er ruimschoots genoeg aan voor deze workshop. Als je toch liever met acrylverf of olieverf werkt, bedenk dan wel dat je alles zelf moet meenemen en potten met water, terpentine en andere chemicaliën zelf moet afvoeren. Het deponeren of weggooien in spoelbakken of w.c.'s ter plekke is (uiteraard) niet toegestaan.

Lijst van materialen

 

Papier. Wil je zelf graag een basisuitrusting aanschaffen, dan raad ik je aan niet te veel van alles mee te nemen. Een zgn. dummy op A3 of A4 formaat is heel geschikt voor markers en potlood. Deze zijn goed en goedkoop en je houdt je werk goed bijeen. Overweeg je om toch te gaan schilderen, dan kan ook een blok uitkomst bieden. Voor ca. €10 heb je een blok met goed absorberend schets- en schilderpapier van 150 gram. Speciaal geschikt voor nat-in-nat techniek, ook geschikt voor het werken met houtskool, potlood, pastel, licht schilderwerk etc.

 

Werk je liever groot formaat, dan kun je het beste een tekeningenmap kopen van stevig karton. Misschien ken je ze wel, het zijn van die groen met zwart gevlekte mappen en je hebt ze in verschillende formaten.

 

Droog tekenmateriaal. Hieronder verstaan we potloden (van H tot 6B), kleurpotloden, grafietstiften, pastels, houtskool, en contékrijt, maar ook waskrijt en oliekrijt etc. Je hebt hiervoor allemaal geen water nodig. Wel is het aan te raden fixatief mee te nemen zodat je je werk veegvast mee kunt nemen.

Voor deze materialen geldt: handig om verder mee te nemen: kneedgum, gewone (zachte) gum en doezelaars.

 

Medium droog materiaal. Hieronder verstaan we stiften en markers, gelpennen en andere pennen. Sommige van deze materialen kun je met een penseeltje en een potje water heel eenvoudig maken tot een nat materiaal, of een combinatie van natte en droge technieken.

 

Verven en inkten. Dit zijn de 'natte materialen, hoewel je natuurlijk (zie boven) ook ander materiaal met water kunt combineren. Heel handig is het om alleen 1 of 2 kleurtjes aquarelblokjes in droge toestand mee te nemen tezamen met een goed waterdicht potje zodat je water kunt tappen en zonder veel moeite kunt gaan schilderen. Een kokertje met verschillende penselen (rond, recht) in diverse grootten en kroontjes- of omsteekpennetjes en eventueel een rietpen (meestal een bamboe-pen)

bottom of page