Wat kun je verwachten?

Dieren tekenen naar de natuur betekent dat je niet altijd de kans krijgt om in één keer een dier op papier te krijgen. Een dier laat zich vaak niet in één keer 'vangen'. Je leert dat dat niet erg is en misschien zelfs ook juist leuk. Je leert ook hoe je dit met kleine trucjes en eventueel met moderne middelen kunt ondervangen.

 

We gaan eerst een klein rondje lopen om de dieren te bekijken. Daarbij leer je te kijken naar typische kenmerken van verschillende dieren, hun houdingen en verhoudingen en hoe je snelle schetsen tot heel bijzondere kunstwerkjes kunt maken.

 

Daarna kiezen we een eerste dier om na te tekenen. Je kunt hierbij door de hele dierentuin heen, dus ik loop heel wat af om iedereen aandacht te kunnen geven. Tussen de middag gaan we bij elkaar zitten met het werk en doen we een korte tussenbespreking. We kijken naar wat iedereen gemaakt heeft en geven elkaar (positief !!!) commentaar, zodat je na de pauze weer enthousiast verder kunt.

 

Van ca. 1 tot 3 kunnen we dan nog een of meerdere dieren tekenen of naar wens gezamenlijk naar een dierengroep gaan om deze te bestuderen. We kijken nu ook bijvoorbeeld naar kleuren en accenten, achtergronden en omgeving en groepen dieren. Ook ga ik dieper in op verschillende materialen en ondergronden.

 

Van ca. 2 tot 3 uur ronden we onze tekeningen af, zodat er nog tijd is voor een kleine nabespreking. De hele workshop stopt om uiterlijk 4 uur. De dierentuinen gaan om halfzes dicht, dus voor iedereen die nog langer wil blijven is dat een persoonlijke keuze.

Is dat niet moeilijk, dieren tekenen?

 

Leuke vraag, maar in feite heel onbelangrijk. Makkelijk even een dier op papier zetten kan bijna niemand. Maar denk niet meteen dat je het helemaal niet kunt of dat je het niet kan leren. Natuurlijk is niet iedereen een evengrote uitblinker in anatomie. Maar vraag je af of dat belangrijk is. Bedenk dat jouw kracht misschien niet schuilt in de nauwkeurigheid waarmee jij elk detail precies op de juiste plek neerzet, maar dat je uitblinkt door jouw krachtige lijnenspel, je vrolijke vormen, je unieke kleurkeuze of misschien is voor jou juist de uitdaging om het toch te proberen wel al motivatie genoeg om mee te doen.

Misschien is het moeilijkste nog wel de eerste stap die je moet zetten om al die opgebouwde onkunde die je jezelf toedicht overboord te gooien. Als je dat eenmaal hebt gedaan, ontdek je pas echt wat je jezelf altijd hebt onthouden.

En ben je eenmaal 'besmet geraakt' met het dieren-teken-virus, dan wil je dit vast nog vaker doen. Hiervoor kun je je opgeven aan het einde van de dag. Het wordt dan meteen door mij in de agenda genoteerd. Ook kun je na de eerste les achteraf nog aangeven om toch de hele mikmak, d.w.z. de andere 5 dagen van de 6daagse workshop te doorlopen.

© 2020 Berna's Playground by Berna Datema. Berna's Playground is part of Berna Datema Dutch Designs. Chamber of Commerce - KvK 37155819. All rights reserved. Contact: Email me