top of page

Etsen bij Esther

logogroot-witpng.png

Etsen bij Esther - Wie zijn wij?

Berna en Esther Datema zijn zusjes. Ze zijn heel creatief en houden echt van workshops geven. Binnenkort komt hier een linkje naar onze eigen verhalen. Blijf dus terugkomen!

wijdrieophetstation-paars.jpg

Wat was 2020 een vreemd jaar. Maar het was wél het jaar waarin wij begonnen zijn met de etsworkshops bij Etsen bij Esther

Wij, Berna, Mariek en Esther, vonden het ontzettend leuk om jullie zo creatief bezig te zien om mooie creaties te maken. Een aantal van jullie kwamen terug om nog méér ervaring op te doen!

Door de coronamaatregelen moesten we helaas stoppen met onze workshops. Maar nu zijn we weer terug. De data en precieze inhoud van de workshops zijn nu nog niet bekend, maar als je reageert via contact, dan kunnen we altijd iets met je regelen! Wel hebben we de prijzen een eindje omhoog moeten brengen omdat we door de lange periode van sluiting toch wat meer kosten hebben dan voorheen. Maar heel veel zijn de prijzen ook niet omhoog gegaan.

Wist je dat een workshop €50,- kost? Een vervolgworkshop of een workshop als je lid bent van de Broedmachine kost €45. En een strippenkaart op naam voor 4x maar €125,-? 

We hopen jullie snel weer te mogen ontvangen voor nieuwe experimenten met de etspers!

Blijf gezond! 

 

Groetjes van Berna, Mariek en Esther

V.l.n.r.: Berna Datema, Esther Datema, Mariek van Nierop

Esther datema

Creativiteit is ons thuis met de paplepel ingegoten. Ik was drie jaar toen ik al naar de kleuterschool mocht en moeders voor de klas kon staan. Dus ik ben mijn schoolgang begonnen met drie jaar knutselen.
Thuis hadden we genoeg papier, kleurpotloden en verf om ons uit te leven en we leerden al vroeg breien en haken en op de naaimachine naaien.
Na de HAVO waar mijn lievelingsvakken tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen waren,  ging ik naar de MTS voor Mode en Kleding.
Mijn eerste echte baan was op het kostuumatelier van Het Nationale Ballet.
Later maakte ik ook theaterkostuums en dikmaakpakken voor De Nationale Opera, de Reisopera, toneel, musicals en films. Ook maakte ik de kostuums voor de vrijwilligers van het Zaans Museum op de Zaanse Schans.
Toen mijn dochters op de basisschool zaten, gaf ik daar handvaardigheid- en later naailessen.
Sinds de coronatijd heb ik mijn eigen atelier in de Broedmachine in Beverwijk waar ik workshops geef. Je kunt bij mij etsen op acryl en leren naaien op een naaimachine. Ik kijk er naar uit om jou te leren ook zelf iets moois te maken!

Berna datema

mariek van nierop

Elders op de website staat mijn verhaal ook al, maar hier is het dan even in het Nederlands. Net als mijn zusje Esther ben ik ook creatief.

Na de HAVO heb ik de lerarenopleiding d'Witte Leli gedaan waar ik voor de vakken Tekenen en Textiele werkvormen koos. Vooral tekenen vond ik daar erg leuk en bij textiele werkvormen het vak modetekenen, toen gegeven door Clementine van Lamsweerde. Dit inspireerde me ertoe om de weg van de mode in te slaan: het jaar na die lessen van haar, ging ik niet meer naar de lerarenopleiding, maar naar modeacademie Vogue. Ik studeerde daar modevormgeving en dessinontwerpen. Ik mocht er heel veel tekenen, wat tot op de dag van vandaag mijn grootste 'hobby' is.

Ik heb veel freelance gewerkt, zowel in de mode als ook in het Muziektheater en vanuit huis om dekbedden, T-shirts, huisstijlen en logo's te maken. Daarnaast ben ik al bijna 20 jaar digitaal scrapbook designer. Wat ik daarvoor doe, dat kun je op mijn hele website terugvinden.

Ik ben de schrijver, bedenker en illustrator van verschillende prentenboeken en na jaren van inactiviteit op dit gebied is mijn passie voor het maken van prentenboeken weer helemaal opgelaaid.

Ik ben niet van de lerarenopleiding gegaan om nooit meer les ergens in te geven. Integendeel, ik vind kennisoverdracht nog steeds echt leuk. Maar dan het liefst in de vorm van workshops en cursussen.

Etsen doe ik eigenlijk nog niet zo lang, maar ik vind het enig om te doen en ook om mensen te helpen dit ook te leren.

In de strenge winter van 1961 ben ik geboren in De Witte Villa te Hoorn. Sinds mijn derde levensjaar toen ik een potlood of krijtje kon vasthouden ben ik creatief bezig geweest. Zowel mijn moeder als oma stimuleerde mij hierin en zorgden er voor dat er voldoende materiaal was om creatief mee bezig te kunnen zijn. Oma tekende katjes en vogeltjes op een gebruikte enveloppe, die ik gretig natekende op dezelfde enveloppe. Mijn lagere schoolperiode ben ik avontuurlijk opgegroeid in Bobeldijk, een lintdorp met minder dan 100 huizen.

Nooit zal ik vergeten hoe erg ik het vond dat op ons dorpsschooltje in Berkhout, de jongens een paar keer in de week mochten tekenen terwijl de meisjes nuttig handwerken kregen. Ik heb een jaar gedaan over een paar babywantjes breien. Toen is bij mij een natuurlijke drang ontstaan om dan maar zelf beter te leren tekenen.

Op de middelbare school, Rijkscholengemeenschap West Friesland, heb ik voor het allereerst kennis gemaakt met een grafische techniek, linoleum snijden. Mijn lievelingsvakken waren Biologie, Engels en tekenen. Toen ik in 5vwo zat hoorde ik dat tekenen als eindexamenvak zou worden ingevoerd maar alleen op de havo. Ik wist het heel zeker , ik wilde verder met tekenen dus ging van 5vwo naar de havo. Sommigen vonden dat vreemd maar uiteindelijk is het goed geweest om mijn hart te volgen want ik geef al tweeëndertig jaar enthousiast tekenles op het Jac. P. Thijsse College te Castricum.

Tijdens mijn studie, de docentenopleiding Tekenen en Textiele Werkvormen D’Witte Leli, kwam ik in aanraking met  grafische technieken zoals zeefdrukken en etsen.

Na een jaar op het Tropische eiland Tenerife te hebben gewerkt en gewoond heb ik mij een periode in het Grafisch Atelier te Alkmaar verdiept in allerlei Grafische Technieken zoals etsen, aquatint maken en zeefdrukken. Naast diverse exposities van eigen werk, heb ik ook werk in opdracht gemaakt zoals het portret van de bekende kunstenares Camille die in beperkte oplage is afgedrukt voor alle medewerksters van Cultureel café Camille te Beverwijk 1988.

workshop drogenaaldetsen

In de workshop drogenaaldetsen leren we op eenvoudige wijze hoe je een ets maakt. We werken in principe met acrylplaatjes waarin we een afbeelding kerven door middel van verschillende etsnaalden en technieken. Je leert wat een plaattoon is, hoe je verschillende tonen binnen je ets kunt verkrijgen en bijvoorbeeld hoe je diepte in je werk kunt krijgen. Meestal maken we een landschapje, omdat je dan heel veel kunt variëren en toch zoveel mogelijk van de techniek van het drogenaaldetsen leert. Ook laten we zien hoe oude meesters als Rembrandt hun etsen tot leven brachten.
landschap1-Mariek.jpg

landschap, portret, vrij

Voorlopig hebben we drie soorten etsworkshops. We gaan ervan uit dat iedereen op zijn/haar eigen niveau met een workshop aan de slag kan gaan, maar natuurlijk geven we de uitleg vanaf het begin. De drie onderwerpen zijn: Landschappen, portretten en kerstkaarten etsen. Er zijn ook workshops die gewoon 'drogenaaldetsen' heten. Hier kan iemand ook terugkomen als hij/zij voor een tweede keer wil afdrukken of met het eerder geleerde opnieuw aan de slag wil. Verder is hier ook het onderwerp naar keuze van de deelnemers.
Voor terugkerende workshopdeelnemers is er een gereduceerd tarief.

hoe ziet de workshop eruit?

Eerst gaan we iets vertellen over de ets in het algemeen: Wat is een ets en hoe kun je dat zien? Wat voor gereedschappen en materialen heb je nodig om een ets te kunnen maken? Welke technieken heb je en wat is de techniek die wij gaan gebruiken, de drogenaaldets? 
Dan gaan we echt aan de slag. In het eerste deel van de workshop gaan we werken van het ontwerp tot de ingekerfde plaat.
Na een kleine pauze gaan we naar het 'natte gedeelte' van de workshop over. We gaan de plaat voorzien van inkt, leren hoe te poetsen en de inkt zo goed mogelijk te verdelen. Dan komt het allerspannendste gedeelte: we gaan afdrukken. Hoe zal het eruit komen te zien?
Deze workshops zijn voor maximaal 6 personen per dag.
De workshops worden gehouden in de Broedmachine, Parallelweg 7 in Beverwijk.
Kijk voor de data op onze Facebookpagina Etsen bij Esther:
https://www.facebook.com/EtsenbijEsther
Als je een workshop en datum gekozen hebt kun je  ons: e-mailen naar berna.datema@gmail.com ook als je vragen hebt over de workshop kun je ons mailen.
Alle workshops hieronder beginnen om 13:00 uur en duren tot 17:00 uur. Zo heb je tijd genoeg om jouw etsen minimaal twee keer af te drukken. Kom alsjeblieft op tijd, dan kunnen wij meteen beginnen met de uitleg en mis je niks!
De materialen die je nodig hebt, etsplaatje, etsinkt en etspapier zijn uiteraard bij de prijs inbegrepen. Gereedschappen, ander materiaal en schorten mag je gedurende de workshop van ons gebruiken.
landschap1klein-Esther.jpg
berna-landschap1klein.jpg
bottom of page