Etsen bij Esther

logogroot-witpng.png

Etsen bij Esther - Wie zijn wij?

Berna en Esther Datema zijn zusjes. Ze zijn heel creatief en houden echt van workshops geven. Binnenkort komt hier een linkje naar onze eigen verhalen. Blijf dus terugkomen!

wijdrieophetstation-paars.jpg

V.l.n.r.: Berna Datema, Esther Datema, Mariek van Nierop

Esther datema

Creativiteit is ons thuis met de paplepel ingegoten. Ik was drie jaar toen ik al naar de kleuterschool mocht en moeders voor de klas kon staan. Dus ik ben mijn schoolgang begonnen met drie jaar knutselen.
Thuis hadden we genoeg papier, kleurpotloden en verf om ons uit te leven en we leerden al vroeg breien en haken en op de naaimachine naaien.
Na de HAVO waar mijn lievelingsvakken tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen waren,  ging ik naar de MTS voor Mode en Kleding.
Mijn eerste echte baan was op het kostuumatelier van Het Nationale Ballet.
Later maakte ik ook theaterkostuums en dikmaakpakken voor De Nationale Opera, de Reisopera, toneel, musicals en films. Ook maakte ik de kostuums voor de vrijwilligers van het Zaans Museum op de Zaanse Schans.
Toen mijn dochters op de basisschool zaten, gaf ik daar handvaardigheid- en later naailessen.
Sinds de coronatijd heb ik mijn eigen atelier in de Broedmachine in Beverwijk waar ik workshops geef. Je kunt bij mij etsen op acryl en leren naaien op een naaimachine. Ik kijk er naar uit om jou te leren ook zelf iets moois te maken!

Berna datema

Elders op de website staat mijn verhaal ook al, maar hier is het dan even in het Nederlands. Net als mijn zusje Esther ben ik ook creatief.

Na de HAVO heb ik de lerarenopleiding d'Witte Leli gedaan waar ik voor de vakken Tekenen en Textiele werkvormen koos. Vooral tekenen vond ik daar erg leuk en bij textiele werkvormen het vak modetekenen, toen gegeven door Clementine van Lamsweerde. Dit inspireerde me ertoe om de weg van de mode in te slaan: het jaar na die lessen van haar, ging ik niet meer naar de lerarenopleiding, maar naar modeacademie Vogue. Ik studeerde daar modevormgeving en dessinontwerpen. Ik mocht er heel veel tekenen, wat tot op de dag van vandaag mijn grootste 'hobby' is.

Ik heb veel freelance gewerkt, zowel in de mode als ook in het Muziektheater en vanuit huis om dekbedden, T-shirts, huisstijlen en logo's te maken. Daarnaast ben ik al bijna 20 jaar digitaal scrapbook designer. Wat ik daarvoor doe, dat kun je op mijn hele website terugvinden.

Ik ben de schrijver, bedenker en illustrator van verschillende prentenboeken en na jaren van inactiviteit op dit gebied is mijn passie voor het maken van prentenboeken weer helemaal opgelaaid.

Ik ben niet van de lerarenopleiding gegaan om nooit meer les ergens in te geven. Integendeel, ik vind kennisoverdracht nog steeds echt leuk. Maar dan het liefst in de vorm van workshops en cursussen.

Etsen doe ik eigenlijk nog niet zo lang, maar ik vind het enig om te doen en ook om mensen te helpen dit ook te leren.

mariek van nierop

In de strenge winter van 1961 ben ik geboren in De Witte Villa te Hoorn. Sinds mijn derde levensjaar toen ik een potlood of krijtje kon vasthouden ben ik creatief bezig geweest. Zowel mijn moeder als oma stimuleerde mij hierin en zorgden er voor dat er voldoende materiaal was om creatief mee bezig te kunnen zijn. Oma tekende katjes en vogeltjes op een gebruikte enveloppe, die ik gretig natekende op dezelfde enveloppe. Mijn lagere schoolperiode ben ik avontuurlijk opgegroeid in Bobeldijk, een lintdorp met minder dan 100 huizen.

Nooit zal ik vergeten hoe erg ik het vond dat op ons dorpsschooltje in Berkhout, de jongens een paar keer in de week mochten tekenen terwijl de meisjes nuttig handwerken kregen. Ik heb een jaar gedaan over een paar babywantjes breien. Toen is bij mij een natuurlijke drang ontstaan om dan maar zelf beter te leren tekenen.

Op de middelbare school, Rijkscholengemeenschap West Friesland, heb ik voor het allereerst kennis gemaakt met een grafische techniek, linoleum snijden. Mijn lievelingsvakken waren Biologie, Engels en tekenen. Toen ik in 5vwo zat hoorde ik dat tekenen als eindexamenvak zou worden ingevoerd maar alleen op de havo. Ik wist het heel zeker , ik wilde verder met tekenen dus ging van 5vwo naar de havo. Sommigen vonden dat vreemd maar uiteindelijk is het goed geweest om mijn hart te volgen want ik geef al tweeëndertig jaar enthousiast tekenles op het Jac. P. Thijsse College te Castricum.

Tijdens mijn studie, de docentenopleiding Tekenen en Textiele Werkvormen D’Witte Leli, kwam ik in aanraking met  grafische technieken zoals zeefdrukken en etsen.

Na een jaar op het Tropische eiland Tenerife te hebben gewerkt en gewoond heb ik mij een periode in het Grafisch Atelier te Alkmaar verdiept in allerlei Grafische Technieken zoals etsen, aquatint maken en zeefdrukken. Naast diverse exposities van eigen werk, heb ik ook werk in opdracht gemaakt zoals het portret van de bekende kunstenares Camille die in beperkte oplage is afgedrukt voor alle medewerksters van Cultureel café Camille te Beverwijk 1988.

workshop drogenaaldetsen

In de workshop drogenaaldetsen leren we op eenvoudige wijze hoe je een ets maakt. We werken in principe met acrylplaatjes waarin we een afbeelding kerven door middel van verschillende etsnaalden en technieken. Je leert wat een plaattoon is, hoe je verschillende tonen binnen je ets kunt verkrijgen en bijvoorbeeld hoe je diepte in je werk kunt krijgen. Meestal maken we een landschapje, omdat je dan heel veel kunt variëren en toch zoveel mogelijk van de techniek van het drogenaaldetsen leert. Ook laten we zien hoe oude meesters als Rembrandt hun etsen tot leven brachten.
landschap1-Mariek.jpg

landschap, portret, kerstkaart, vrij

Voorlopig hebben we drie soorten etsworkshops. We gaan ervan uit dat iedereen op zijn/haar eigen niveau met een workshop aan de slag kan gaan, maar natuurlijk geven we de uitleg vanaf het begin. De drie onderwerpen zijn: Landschappen, portretten en kerstkaarten etsen. Er zijn ook workshops die gewoon 'drogenaaldetsen' heten. Hier kan iemand ook terugkomen als hij/zij voor een tweede keer wil afdrukken of met het eerder geleerde opnieuw aan de slag wil. Verder is hier ook het onderwerp naar keuze van de deelnemers.
Voor terugkerende workshopdeelnemers is er een gereduceerd tarief.

hoe ziet de workshop eruit?

Eerst gaan we iets vertellen over de ets in het algemeen: Wat is een ets en hoe kun je dat zien? Wat voor gereedschappen en materialen heb je nodig om een ets te kunnen maken? Welke technieken heb je en wat is de techniek die wij gaan gebruiken, de drogenaaldets? 
Dan gaan we echt aan de slag. In het eerste deel van de workshop gaan we werken van het ontwerp tot de ingekerfde plaat.
Na een kleine pauze gaan we naar het 'natte gedeelte' van de workshop over. We gaan de plaat voorzien van inkt, leren hoe te poetsen en de inkt zo goed mogelijk te verdelen. Dan komt het allerspannendste gedeelte: we gaan afdrukken. Hoe zal het eruit komen te zien?
Deze workshops zijn voor maximaal 6 personen per dag.
De workshops worden gehouden in de Broedmachine, Parallelweg 7 in Beverwijk.
Kijk voor de data op onze Facebookpagina Etsen bij Esther:
https://www.facebook.com/EtsenbijEsther
Als je een workshop en datum gekozen hebt kun je  ons: e-mailen naar berna.datema@gmail.com ook als je vragen hebt over de workshop kun je ons mailen.
Alle workshops hieronder beginnen om 13:00 uur en duren tot 17:00 uur. Zo heb je tijd genoeg om jouw etsen minimaal twee keer af te drukken. Kom alsjeblieft op tijd, dan kunnen wij meteen beginnen met de uitleg en mis je niks!
De materialen die je nodig hebt, etsplaatje, etsinkt en etspapier zijn uiteraard bij de prijs inbegrepen. Gereedschappen, ander materiaal en schorten mag je gedurende de workshop van ons gebruiken.
landschap1klein-Esther.jpg
berna-landschap1klein.jpg

De meeste workshops zijn gepland op vrijdagen en zaterdagen. Mocht je met een eigen groepje van maximaal 6 personen willen komen, dan kunnen die in overleg ook op andere dagen worden gehouden. 's Zondags is voor ons ook geen probleem.

De workshops beginnen om 13:00 uur en eindigen om 17:00 uur.

De kosten van de workshop zijn €35 per persoon inclusief materialen, koffie, thee, limonade, koek. Lunch is niet inbegrepen.

Als je je opgeeft dan krijg je per e-mail de gegevens en het bedrag dat je moet overmaken voor aanvang van de workshop.

De workshop drogenaaldetsen is minder geschikt voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Trek oude kleren aan. Schorten zijn aanwezig.

Ben je lid van de Broedmachine dan krijg je na verificatie een reductie van €5

DEZE DATA zijn al bekend: vrijdag 2 oktober, zaterdag 10 oktober, vrijdag 16 en zaterdag 24 oktober, vrijdag 30 oktober, zaterdag 7 november, vrijdag 13 november, zaterdag 21 november, vrijdag 27 november.

De workshops gaan door bij minimaal 4 personen.

workshop kerstkaarten etsen

Op de volgende data gaan we een kerstkaart etsen. Is dat niet origineel, je eigen kerstkaart maken voor vrienden en familie? Het procedé blijft gelijk, alleen het onderwerp en de plaat- vorm en formaat- worden anders. Heel leuk als tweede keer, hoewel ook goed mogelijk als beginworkshop. De kosten zijn gelijk, evenals de plaats en tijden. Omdat de plaatjes kleiner zijn zou je twee etsen kunnen maken

DATA: 4 december en waarschijnlijk ook op de volgende DATA: 4, 7, 9 en 11 december.

Ook voor deze workshops geldt: ben je lid van de Broedmachine, dan krijg je korting.

De workshops gaan door bij minimaal 4 personen.

etsje-kerst-vossen.jpg
etsje-kerst-bossen.jpg

Nieuw! nu ook: strippenkaarten!

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt en het etsen heb je een beetje onder de knie, dan kan het goed zijn dat het smaakt naar meer. Voor degenen die dit gevoel ook hebben, hebben we nu ook een strippenkaart waarmee je 4 keer kunt etsen, op data die jou uitkomen. Je kunt zelf kiezen of je in de workshop meedoet met de workshop zelf of lekker je eigen gang gaat wanneer je al weet hoe onze werkwijze is.

De strippenkaarten kun je ook op het formulier aanvragen. Je hoeft dan nog geen datum in te vullen. Wanneer je een strippenkaart wilt gebruiken moet je wel graag even van tevoren via het formulier of via Esther de datum reserveren. Wanneer een workshop vol blijkt te zitten, willen we je verzoeken een andere datum te kiezen. Zo voorkom je onnodige drukte en kun je volop gebruik maken van materialen en apparatuur.

De strippenkaarten zijn op naam en kunnen dus niet gedeeld worden of bijvoorbeeld  in een keer worden opgemaakt door 4 verschillende personen. De strippenkaarten zijn bedoeld als vervolgworkshops en kunnen alleen ingewisseld worden bij Etsen bij Esther voor de etsworkshops. Een niet (volledig) gebruikte strippenkaart wordt in principe niet gerestitutioneerd.


 

covid 19

Afhankelijk van de maatregelen op een bepaalde datum, zullen wij kijken of de workshop aangepast dient te worden of eventueel helemaal komt te vervallen. Wij houden ons strikt aan de regels die op dat moment van kracht zijn. We hopen op je begrip daarvoor! Mocht een bepaalde workshop door de coronamaatregelen niet door kunnen gaan en de klant heeft reeds betaald, dan krijgt de klant een e-mail en in samenspraak kan dan gekozen worden voor een nieuwe datum of eventuele restitutie.

Ik wil me aanmelden voor een van de volgende data

Toegangsprijs voor deze cursus is € 35. Leden van de Broedmachine en mensen die voor een tweede keer meedoen betalen €30.

Strippenkaarten kosten €100 voor 4 keer een workshop. Strippenkaarten zijn op naam en kunnen niet gedeeld worden. Door de toch al lage prijs worden op strippenkaarten geen kortingen gegeven.

Deelnemers voor de cursussen etsen moeten minimaal 16 jaar zijn of onder begeleiding van een ouder/verzorger minimaal 14 jaar. Voor jongeren geldt dezelfde prijs, omdat de kosten voor ons gelijk blijven.

Bedankt voor de inzending!

Na ontvangst van je aanmelding, krijg je per e-mail een bevestiging hiervan plus een banknummer waarop je het bedrag kunt voldoen. Let op, pas wanneer jouw betaling binnen is hebben we je plekje(s) gereserveerd.

Wat was 2020 een vreemd jaar. Maar het was wél het jaar waarinwi8j begonnen zijn met de etsworkshops bij Etsen bij Esther

Wij, Berna, Mariek en Esther, vonden het ontzettend leuk om jullie zo creatief bezig te zien om mooie creaties te maken. Een aantal van jullie kwamen terug om nog méér ervaring op te doen!

Door de coronamaatregelen moeten we helaas even stoppen met onze workshops. Maar zodra het weer mag, zullen we verder gaan met onze workshops.

Wist je dat een vervolgworkshop €30,- kost? En een strippenkaart op naam voor 4x maar €100,-? 

We hopen jullie snel weer te mogen ontvangen voor nieuwe experimenten met de etspers!

Blijf gezond! 

 

Groetjes van Berna, Mariek en Esther